TEKNOJET SAHRA TİPİ SICAK/SOĞUK YIKAMA MAKİNALARI KULLANIM KILAVUZU
TEKNOJET Yüksek Basınçlı Dizel Motorlu Sıcak ve Soğuk suyu yüksek basınç ile püskürterek sert zemin ve yüzeylerin temizlenmesi amacıyla üretilmiştir.
RSCJ 350 BAR, 400 BAR, 500 BAR, 600 BAR makineler için uygundur.
Amacı dışında kullanımla insan sağlığına ve çevreye zarar verebilir.Makinanızı çalıştırmadan önce aşağıdaki güvenlik kurallarını mutlaka okuyunuz ve uygulayınız. Yetkili personel haricinde kullandırmayınız.
Dizel Motorlu Sıcak Soğuk Yüksek Basınçlı Sahra Tipi Yıkama Makinası
1. Basınç Tabancası ile hiçbir canlı varlığa ve elektrik tesisatına su püskürtmeyiniz
2. Koruyucu elbise ve eldiven giymeden makine kullanılmamalıdır. İş güvenliği kurallarına uyunuz.
3. Çocukların ve acemi kişilerin kesinlikle makinayı kullanmasına izin vermeyin
4. Makinanızı su olmadığı zaman çalıştırmayınız, makinenizin susuz çalışması pompanın içindeki ekipmanlara zarar verir.
5. Makinanızın çalışmadığı zamanlarda depo içinde ve hortumlarda su bırakmayın.
6. Kapalı alanlarda çalışırken baca havalandırmasını iyi yapınız çıkan gaz zehirlenmeye sebep olabilir.Ayrıca çalışırken makinanın bacasının açık olmasına dikkat ediniz. Hiçbir şekilde sıcak/soğuk makinenızın bacasına ilave baca eklemeyiniz ve bacayı uzatmayınız.
7. Makinanızı boya,tiner,gaz,petrol gibi kimyasallar püskürtmek için kullanmayınız.
8. Makinanız otomatik sistemli ise kullandıktan sonra açama kapama düğmesini kapatıp tetiğe basarak makinanızın içerisindeki basınçlı suyun dışarı çıkmasını sağlayınız.
MAKİNAYI ÇALIŞTIRMAK:
- Makinayı hava sirkülasyonu olan düz bir zeminde çalışmasını sağlayınız.
- Dizel motorlarada pano üzerinde açma kapama düğmesini ilk olarak birinci konuma getirip daha sonra anahtarı çeviriniz.
- Sıcak sulu yıkama yapmak için termostatı çevirip ikinci sıcak düğmeyi çeviriniz.
- Musluğa bağlı ¾” kauçuklu su hortumunu makinanızın su girişine uygun kelepçe ile bağlayınız. Su giriş yerine mutlaka 50 mikron temizlenebilir su filtresi takınız.
- Kullanma esnasında besleme suyunun sıcaklığı 45˚ debisi 6 bar olmalıdır.Aksi halde pompa yetersiz su emeceğinden dolayı hava alır ve bu da titreşime,sese,ısınmaya pompanın zarar görmesine neden olur.
- Makinayı çalıştırmadan önce pompanın üzerindeki yağ seviye çubuğundan pompanın içinde yeterli miktarda yağ olup olmadığını kontrol ediniz.Eksikse 20W/50 yağ ile tamamlayınız.Eğer yağın değiştirilmesi gerekiyorsa pompanın arkasındaki tapayı sökerek boşaltınız.Yağ seviyesini yağ çubuğu ile ve arka kısmında bulunan tapasını sökerek boşaltınız.Yağ seviyesini yağ çubuğu ile ve arka kısmında bulunan şeffaf tapa ile kontrol ederek koyunuz.
- Makinayı çalıştırmadan önce besleme suyunun gelip gelmediğini kontrol ediniz.
- Makinanız doğrudan su deposuna bağlanacak ise deponun makinadan en az 2 mt yukarıda olmasını sağlayınız.Mutlaka filtre sistemi koyunuz.Suyunuz kireçli ise mutlaka kireç önleyici kimyasallı filtre kullanınız.Aksi halde korozyondan ve kireçlenmeden firma sorumlu değildir.
- Makinanın su çıkışına basınç tabancası bağlamadan önce 1-2 dakika boşta çalıştırınız.Daha sonra hortum ve tabancayı monte ediniz.
KULLANIM:
1. Basınç Ayarı ( By-Pass ): Makinanın çalışma basıncı pompa üzerinde bulunan by-pass basınç regülatörü sağa ve sola çevrilmesi ile sağlanır.Makinada ani basınç yükselmesi veya tıkanma meydana geldiği durumlarda basınçlı su by-pass yaparak tekrar emiş hattına gönderilir.DİKKAT! Ayarlayacağınız basınç teknik özellikler tablosunda belirtilen max basınç değerini geçmemelidir.
2. Yağ: Makinayı çalıştırmadan önce pompanın üzerindeki yağ seviye çubuğunda pompanın içinde yeterli miktarda yağ olur olmadığını kontrol ediniz.Eksikse 10W/40 yağ ile tamamlayınız.Eğer yağın değişmesi gerekiyorsa pompa şanzumanının arkasındaki tapayı sökerek yağı boşaltınız ve yağ çubuğu yağ seviyesini şeffaf tapaya bakarak tamamlayınız.Pompanın yağlanması biel kolunun yağa çarparak pompa içi aksamlara sıçratması ile olur.Yağın az olması bielin çalıştığı yatakların sarmasına, çok olması İSE keçelerden sızmasına sebep olur.
3. Soğuk Su ile Çalıştırma: Besleme suyunun geldiğine kontrol ediniz. Düz tabanca modellerinde ilk önce Yüksek Basınçlı Tabancayı tutunuz. Açma kapama şalterini START konumuna alınız.Makina yüksek basınç ile çalışacağı için geriye doğru tepki verecektir dikkatli olunuz.Çalışma esnasında tabancayı kontrol altında tutunuz.
4. Sıcak Su ile Çalıştırma: Makine soğuk su konumunda çalışır iken şalterini açık konumuna alınız.İstediğiniz sıcaklık derecesini TERMOSTAT’tan ayarlayınız.Bu konumda fan motoru, ateşleme trafosu, mazot pompası, ventil bobini aynı anda çalışmaya başlayacaktır.Ateşleme trafosundan gelen yüksek voltaj ateşleme bujilerinden geçerek iki buji arasında kıvılcım oluşturur.Aynı anda fan motoru ile akuple bağlı mazot pompası ısıtma kazanının üst kapağından bujilerin arasındaki mazot memesine 5-10 bar basınç ile mazot basar.Mazot memesinden çıkan mazot ateşleme bujilerinin oluşturduğu kıvılcım ile çalışmaya başlar.Oluşan alev serpantinin içinden geçen suyun ısınmasını sağlar.Yanma esnasında ortaya çıkan karbondioksit gazı fanın üflediği temiz havanın ısıtma kazanına girmesi ile makinanın bacasından dışarı atılır.Dikkat!... Bacadan çıkan gaz kapalı ortamda zehirlenmelere neden olabilir.Bu sebeple makinanın bacasının 20 cm üzerinde davlumbaz sistemi sağlayınız.
5. Buhar Püskürtme: Makinanızın by-pass ında basıncı 35 bara düşürün termostattan sıcaklığı 100 ˚C ayarlayın buhar ile çalışmanız bittiğinde basıncı tekrar eski konuma getiriniz.
6. Sıcak Suyu Durdurma: Sıcak su ile işiniz bittiğinde termostat 0˚C alınız.Sıcak şalterini kapatınız.Sistemde sıcak su tahliye edilene kadar soğuk şalterini kapatınız.Dikkat!... Makinada sıcak su bırakıldığında kireçlenmeye sebebiyet verirsiniz.
7. Daha detaylı bilgi için her zaman firmamız ile irtibata geçebilirsiniz.
8. Dizel Motor yağını ve yüksek basınç pompasının yağını 300 çalışma saatinde bir yenisi ile değiştiriniz.